Anita van Noort - specialistisch dialyseverpleegkundige locatie AUMC

Anita van Noort - specialistisch dialyseverpleegkundige locatie AUMC

Quote
Met mijn specialisatie kan ik het verschil maken

Anita van Noort is een energieke specialistisch dialyseverpleegkundige. Ze wil zichzelf continu uitdagen, ambities waarmaken en blijven ontwikkelen. Bij Dianet locatie AUMC kan ze dat. Als Coördinator Aferese zit ze wat dat betreft helemaal op haar plek. “Ik raak hier nooit uitgeleerd!”

“Als specialistisch dialyseverpleegkundige heb ik een ontzettend dynamisch vak. Het is een misverstand dat ik alleen maar patiënten aan- en afkoppel aan het dialyseapparaat. Mijn werk behelst zoveel meer. Bij Dianet locatie AUMC hebben we vaak te maken met acute én specialistische behandelingen die ik mag uitvoeren. Die urgentie, dat onverwachte zorgt ervoor dat de dag nooit zo verloopt als gepland. Ik ben er dol op, maar je moet er wel tegen kunnen. Het vraagt om flexibiliteit, stressbestendigheid en inlevingsvermogen. Als ik bereikbaarheidsdienst heb, word ik regelmatig ’s nachts mijn bed uitgebeld. Dan heeft een patiënt bijvoorbeeld een acute plasmaferese of een wisseltransfusie nodig.”

Band opbouwen

“Patiënten komen bij ons voor allerlei soorten specialistische behandelingen. Zo komen oncologiepatiënten voor het oogsten van stamcellen, voeren we wisseltransfusies bij sikkelcelpatiënten uit om risico’s op orgaanbeschadiging te verminderen en kunnen we met plasmaferese ziekmakende antistoffen zuiveren. Ook werken we als Dianet locatie AUMC mee aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Als specialistisch dialyseverpleegkundige mag ik het hele scala aan behandelingen uitvoeren. Hiervoor ben ik door Dianet speciaal opgeleid. Ik stel de Spectra Optia®-machine in, pak de juiste lijnen en zakken en breng alles in gereedheid om de behandeling te kunnen uitvoeren. De behandelingen duren vaak meerdere uren. Ik sta dan geheel in dienst van de patiënt. Soms kunnen patiënten amper iets, doordat ze in beide armen een infuusnaald hebben. Dan help ik ze met eten, drinken en de toiletgang. Ook controleer ik regelmatig de machine en stel hem zo nodig bij. Sommige patiënten komen hier om de paar weken over de vloer. Met hen bouw je echt een band op. Je deelt vaak letterlijk lief en leed met elkaar. Dat vind ik mooi. Ik ben me ervan bewust hoe pijnlijk zo’n behandeling kan zijn. Daarom probeer ik het voor de patiënt altijd zo aangenaam mogelijk te maken. Af en toe is dat best een uitdaging. Want als je zo enorm ziek bent, ben je vaak niet op je best.”

Patiëntgericht werken

“Het leuke aan werken bij Dianet is dat er zoveel (doorgroei)mogelijkheden zijn. Je kunt alle kanten op. Tien jaar geleden ben ik bij Dianet begonnen als dialyseverpleegkundige in opleiding. Na wat omzwervingen ben ik drie jaar geleden bij Dianet locatie AUMC terechtgekomen. Op onze dialyseafdeling is het zo anders werken dan in een ziekenhuis, is mijn ervaring. Wij werken écht patiëntgericht. Daar houd ik van. Patiënten die hier komen zijn vaak erg ziek en/of angstig. Zeker als het om een acute behandeling gaat, vinden ze het enorm spannend. Ze weten niet goed wat ze te wachten staat. Voor mij is het telkens weer een uitdaging om onder alle druk en onverwachte omstandigheden rustig te blijven. Die spanning vind ik zelf op de een of andere manier juist prettig. Het zorgt ervoor dat ik scherp ben en blijf.”

Waardering en vertrouwen

“Ook bof ik met mijn leidinggevende Wilma. Zij ziet uitdagingen en kansen voor mij. Toen in 2019 de coördinator van de aferese-unit met pensioen ging, vroeg zij mij of ik niet interesse had in die functie. Destijds werkte ik nog niet zo lang bij Dianet locatie AUMC, dus ik vond het een grote blijk van waardering dat zij mij hiervoor vroeg. Omdat zij zoveel vertrouwen in mij had, durfde ik wel in het diepe te springen. Wilma heeft het goed gezien, ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Hecht team

“Het kan op de afdeling superdruk zijn, maar we kennen ook rustige tijden. Eigenlijk is geen dag hetzelfde. Ook al is de meeste patiëntenzorg planbaar, er komen regelmatig acute behandelingen tussendoor. Bij die hectiek gedij ik goed. Bang dat ik me hier ga vervelen, ben ik niet. Het lijkt me geweldig om aferese nog meer op de kaart te zetten. Sowieso ben ik elke dag bezig met hoe we de zorg voor onze patiënten kunnen optimaliseren. Daarom evalueer ik als de dienst erop zit samen met collega’s: wat ging goed, wat zou anders kunnen? We zijn een hecht team, van zo’n zestien medewerkers. We staan altijd voor elkaar klaar en zijn no matter what bereid elkaar te helpen. Ook al is het midden in de nacht. Heel bijzonder, vind ik dat!”

Ik ben onwijs trots op mezelf dat ik als specialistisch dialyseverpleegkundige deze bijzondere behandelingen mag uitvoeren. Dat is uniek in Nederland. De gedachte dat ik met mijn kennis, kunde en ervaring iedere dag het verschil kan maken voor zo veel patiënten, geeft me vleugels. Daar doe ik het voor. Iedere dag weer!
Anita van Noort
Dianet