De ervaring van Ramona (dialyseverpleegkundige thuishemodialyse)

De ervaring van Ramona (dialyseverpleegkundige thuishemodialyse)

Quote
Fijn om één op één met een patiënt bezig te zijn.

Ramona werkt al 8 jaar als dialyseverpleegkundige. Zij is opgeleid bij Dianet en begon haar carrière op het dialysecentrum in Utrecht. Na zeven jaar op het dialysecentrum was ze toe aan een nieuwe uitdaging. Dat die voor haar bij de thuisdialyse lag, ontdekte ze tijdens haar deelname aan de dialysecruise.

Op deze cruise gaan drie dialyseverpleegkundigen van Dianet mee zodat dialysepatiënten aan boord kunnen dialyseren. Ramona sprak op de cruise collega’s van de thuisdialyse en raakte enthousiast. “Ik vind het fijn om één op één met een patiënt bezig te zijn en veel persoonlijke aandacht te geven.” De afwisseling met het werken op een dialysehub is ook leuk: “hier is het ook kleinschalig, maar je hebt net wat meer interactie. Het contact vind ik leuk, lekker gek doen.” Het werken in de thuisdialyse geeft haar ook tijd en ruimte voor haar OR-lidmaatschap en haar taken als ergocoach binnen Dianet.

Hub Amerpoort
Ramona aan het werk op de hub bij Amerpoort.

Afwisselend werk en persoonlijk contact
“Als ergocoach voor dialyseverpleegkundigen die bij patiënten thuis werken, kom je toch hele andere dingen tegen dan op het centrum.” Ramona is blij met de afwisseling die Dianet biedt, door de twee verschillende centra en het werk bij patiënten thuis. Dialyseverpleegkundigen in opleiding bij Dianet leren beide centra goed kennen. Ramona heeft als dialyseverpleegkundige in opleiding ook op het dialysecentrum in het Amsterdam UMC stage gelopen. Patiënten bij Dianet hebben ieder hun eigen Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige. Deze bouwt een speciale band op met de patiënt en kan adviseren en voor hun belangen opkomen. Dat deze band ook door de patiënt als echt bijzonder wordt ervaren is duidelijk. Ramona: “het is fijn om er op deze persoonlijke manier voor iemand te kunnen zijn”.  En hoewel zij nu voornamelijk bij patiënten thuis komt, het centrum is nooit ver weg. “Soms ga ik met een patiënt mee, als die op het centrum moet dialyseren of ik spring in bij personeelstekort” Het allerbelangrijkst is voor Ramona juist die afwisseling. “Mooi dat dat bij Dianet kan!”

Trefwoorden