De ervaring van Martine (diëtist)

De ervaring van Martine (diëtist)

Quote
Nieren hebben altijd mijn interesse gehad

Martine Norbart is diëtist en werkt sinds 2009 bij Dianet. "De diversiteit van mijn werk vind ik heerlijk. Al tijdens mijn studie vond ik alles wat met nieren te maken had interessant.

Tevreden mensen

Het zout- en vochtbeperkende dieet dat mensen moeten volgen, biedt uitdagingen. Ik houd van het gepuzzel en het uitzoeken dat daarbij hoort. Soms is het nodig om mensen bijvoeding te geven als ze weinig eetlust hebben.

Ook het motiveren van mensen om zich aan hun dieet te houden, maakt een belangrijk deel van mijn werk uit. Als het niet goed gaat, probeer ik er altijd achter te komen wat de oorzaak is. Het geeft voldoening als mensen tevreden zijn met wat ze mogen eten en drinken.

Afbeelding diëtiste Martine Norbart
Diëtiste Martine Norbart

Cultuurgebonden eetgewoonten

Ik heb veel te maken met patiënten van verschillende nationaliteiten. Zij hebben vaak ook andere eetgewoonten. Zo eten Ghanezen bijvoorbeeld veel kaliumrijke producten en dat mag juist niet. Surinamers doen vaak overal zoute bouillonblokjes door.

Het is een illusie om te denken dat je iemands eetpatroon totaal kan veranderen. Dat is cultuurgebonden en daar heb ik respect voor. Een Ghanees krijg je echt niet iedere dag aan de stamppot. Samen met de patiënt kijk ik naar alternatieven. Ik verdiep me graag in dit soort zaken. Op Internet speur ik naar informatie, zo heb ik laatst een interessante scriptie gevonden over dit onderwerp."