De ervaring van Toine (patiënt nachtelijke thuishemodialyse)

De ervaring van Toine (patiënt nachtelijke thuishemodialyse)

Quote
Ik kan weer meedoen op de arbeidsmarkt

Ongeveer een jaar heeft Toine Smits (53) in het centrum gedialyseerd. 
"Ik was toen niet in staat om te werken en had veel last van jeuk en kalkafzetting in mijn schouder. Vanaf 2000 dialyseer ik thuis. Na een jaar ben ik met hulp van mijn vrouw Ria iedere nacht gaan dialyseren. Dat lijkt veel, maar wij weten niet beter. Ik slaap zelfs beter met het geluid van de machine dan zonder. 

Meer energie

Tot mijn vreugde kan ik nu weer parttime werken. Voor mijn gevoel doe ik weer mee op de arbeidsmarkt. Ik fiets drie keer per week 8 kilometer naar mijn werk. Ook is mijn sociale leven opgebloeid. Dat alles was vroeger ondenkbaar.

Wij vinden het fijn om een vast ritme te hebben met dialsyeren. Als anderen hun tanden poetsen gaan wij de machine opbouwen, zeggen we wel eens gekscherend. Natuurlijk is het niet altijd leuk en balen we als we na een feestje nog moeten beginnen, maar het is niet anders. Als ik zie hoeveel energie ik ervoor terug krijg, heb ik het er graag voor over.

Afbeelding Toine en Ria bereiden zelfstandig nachtelijke thuishemodialsye voor
Toine en Ria treffen de voorbereidingen voor zelfstandige nachtelijke thuishemodialyse

Geluid valt mee

Het is ook minder ingrijpend dan mensen denken. Ik kan gewoon draaien bij het slapen en hoef niet in één houding te blijven liggen. Het geluid valt erg mee en je wenst er snel aan. Eigenlijk heb ik ook nooit storingen of problemen. Soms gaat er een alarm af, omdat ik op een slang lig waardoor die wordt afgekneld. Dat is het enige. Ik heb nooit hoeven bellen voor hulp.
Wel moet je natuurlijk de tijd in de gaten houden en dat is wel eens lastig als je voor de televisie hangt. Ik probeer mezelf uiterlijk om 22.30 uur aan te sluiten, want je moet toch zeven uur maken.

Vakantieproblemen

Op vakantie gaan is wel lastig. Ik moet dan overdag in een centrum dialyseren en voel meteen een lichamelijke terugslag, omdat ik dan minder dialyseer. Ik moet ook op mijn eten letten. Van tevoren moet je een hoop regelen.
We laten ons er niet door weerhouden en zijn de laatste jaren in Frankrijk, Spanje en Portugal geweest. Ik kan nog steeds genieten van mijn vakanties, maar de dialyses drukken een behoorlijke stempel op het vakantiegevoel. Na een vakantie ben ik altijd blij dat ik weer 's nachts thuis aan mijn eigen machine kan."

Meer over dit onderwerp