Spring naar content

Peritoneale dialyse

Bij peritoneale dialyse (buikspoeling) worden afvalstoffen en vocht uit uw lichaam verwijderd met behulp van uw buikvlies. Het buikvlies wordt als filter gebruikt. Deze behandeling kan thuis plaatsvinden of op een andere plaatsen waar u de vloeistof kunt wisselen.

Er zijn twee vormen van peritoneale dialyse: CAPD en APD. CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse en wordt handmatig uitgevoerd. Dit wordt vaak overdag gedaan. U wordt niet aan een machine aangesloten en de behandeling vindt 24 uur per dag plaats. U wisselt de spoelvloeistof 4 a 5 maal per dag handmatig. Deze handeling duurt ongeveer 45 minuten per keer. APD staat voor Automatische Peritoneaal Dialyse. Een machine wisselt dan ’s nachts de spoelvloeistof. Peritoneale dialysebehandelingen voeren we uit bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Bekijk onderstaande video van Nieren.nl om te zien hoe peritoneale dialyse werkt.

Hoe ziet uw behandeling eruit?

Peritoneale dialyse voert u thuis geheel zelfstandig uit. Eens in de zes weken komt u naar een van onze centra voor controle. Met de gespecialiseerd verpleegkundige en de nefroloog overlegt u hoe de behandeling verloopt.

Leven met dialyse

Dialyseren kan een grote impact hebben op uw leven en vrijheid. Het kan moeilijk zijn hier een weg in te vinden en vindt u het fijn om hier hulp bij te krijgen.  Zo is er een maatschappelijk werker voor psychosociale hulp of praktische zaken. Ook kan een diëtist u helpen met uw nieuwe voedingspatroon. U leest hier meer over bij leven met dialyse.

Vaak kunt u zelf de keuze maken tussen hemodialyse of peritoneale dialyse. Soms zijn er medische omstandigheden waardoor deze dialysebehandeling niet mogelijk is. Bespreek de opties samen met uw nefroloog.

Nieuws en verhalen