Peritoneale dialyse
Bij peritoneale dialyse (buikspoeling) wordt het buikvlies als filter gebruikt. Deze behandeling kan thuis plaatsvinden of op een andere plaatsen waar u de vloeistof kunt wisselen.
Kiezen voor buikspoeling
Vaak kunt u zelf de keuze maken tussen hemodialyse of PD. Soms zijn er medische omstandigheden waardoor deze dialysebehandeling niet mogelijk is. Bijvoorbeeld bij een chronische darmziekte. Uw nefroloog kan u hier meer over vertellen.
Voordelen
- Deze vorm van dialyse kan overal plaatsvinden
- Kan zonder hulp worden uitgevoerd
- Vrijwel geen dieetrestricties
- Minder medicijnen
- Voor en na de behandeling voelt u zich nagenoeg hetzelfde. Dit komt doordat het bloed continu wordt gezuiverd, waardoor er geen grote schommelingen zijn in de samenstelling van het bloed of in de bloeddruk.
Nadelen
- Kans op buikvliesontsteking
- Problemen met de katheter
- Lekkage bij de katheterpoort
- Voorraad thuis
- Na jarenlange spoeling kan het buikvlies veranderen en minder geschikt worden
Tijdens de training leert u hoe u deze problemen zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Vormen van buikspoeling (PD)
Er zijn twee vormen van buikspoeling: CAPD en APD.
- CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse en wordt handmatig uitgevoerd. U wordt niet aan een machine aangesloten en de behandeling vindt 24 uur per dag plaats. U wisselt de spoelvloeistof 4 a 5 maal per dag handmatig. Deze handeling duurt ongeveer 45 minuten per keer.
- APD staat voor Automatische Peritoneaal Dialyse. Een machine wisselt dan ’s nachts de spoelvloeistof.
Hoe ziet uw behandeling eruit?
Buikspoeling voert u thuis geheel zelfstandig uit. Eens in de zes weken komt u naar een van onze centra voor controle. Met de PD-verpleegkundige en de nefroloog overlegt u hoe de behandeling verloopt.
Logistieke dienst
Als u kiest voor deze vorm van dialyse krijgt u te maken met de logistieke dienst van Dianet. Vaste medewerkers bezorgen één keer in de vier weken op een afgesproken moment uw dialysematerialen. Voordeel voor u is dat de medewerker bekend is met dialyse, anders dan een koerier van bijvoorbeeld een algemene bezorgdienst.

Meer informatie
Hebt u vragen over peritoneale dialyse? Neem telefonisch contact op via 030 880 8888 (servicedesk Utrecht) of mail naar servicedesk@dianet.nl.