U kiest voor thuishemodialyse. Welke stappen moet u nemen voordat u klaar bent voor de eerste dialyse in uw eigen omgeving? Alle informatie over aanmelden, training, aanpassingen in uw huis en kosten en vergoedingen.
Bekijk de stappen van aanmelden tot eerste dialyse in dit overzicht.
Voordat u thuis gaat dialyseren volgt u, alleen of met uw dialysepartner, een training. Zo kunt u straks veilig thuis uw behandelingen uitvoeren.
De training vindt plaats tijdens uw dialysebehandelingen in het trainingscentrum. Hoe de training er precies uitziet en hoe lang deze duurt, hangt af van de behandelvorm die u kiest, wat u kunt en wat u belangrijk vindt. We bekijken wat u daarvoor nodig heeft, denken met u mee en passen de training daarop aan. De training volgt u in uw eigen tempo. U leert onder andere hoe de machine werkt. En we bootsen verschillende situaties na, zodat u kunt oefenen en voorbereid bent op de praktijk.
Welke vorm u ook kiest, u krijgt altijd een training. Dit kan variëren van korte instructie tot volledige basistraining. Vervolgens dialyseert u eerst overdag thuis. Gaat dat goed, dan kunt u eventueel kiezen voor een andere vorm, zoals ‘s nachts dialyseren of geheel zelfstandig. Voor deze vormen volgt u dan een aanvullende training.
De training volgt u bij een dialysecentrum van Dianet of in een van de ziekenhuizen waarmee Dianet samenwerkt (de trainingscentra). Deze zijn verspreid over het land. Zo kunt u de training meestal volgen in de buurt van uw woonplaats.
Thuishemodialyse heeft gevolgen voor de inrichting van uw huis. De dialysetechnicus komt langs en maakt een plan wat er in huis wordt aangepast en wanneer. Zo krijgt u onder andere een waterleiding met twee wasmachinekranen, een elektrazuil en een RO (apparaat voor waterbehandeling) in huis.
Patiënten die thuis dialyseren hebben maandelijks recht op tegemoetkomingskosten (TKK). Dit is een vergoeding voor extra kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit, waterverbruik en het afvoeren van afval. Hiervoor krijgt u een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hanteren hier verschillende betalingstermijnen voor. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.