Vormen van thuishemodialyse

Er zijn verschillende vormen van thuishemodialyse. Welke past bij u? Dat ligt aan de manier waarop u ondersteund wilt worden, de mate van zelfstandigheid en het moment van dialyse (nacht of dag).

Thuishemodialyse met partner

Bij deze vorm van dialyse kunt u kiezen op welk dagdeel u dialyseert. Uw eigen partner of bijvoorbeeld een familielid ondersteunt u. Een medische of verpleegkundige achtergrond is niet nodig. Samen volgt u een training bij Dianet of één van onze trainingscentra, zodat u veilig leert dialyseren. Eerste aanspreekpunt is uw regiocoördinator: een ervaren dialyseverpleegkundige die helpt bij vragen en problemen.

Thuishemodialyse met verpleegkundige

Een andere mogelijkheid is de hulp in te roepen van een verpleegkundige. Een combinatie van eigen partner en verpleegkundige is ook een optie. Bijvoorbeeld één dialyse per week met partner en de andere dialyses met verpleegkundige. Bij een complexe thuishemodialyse voert de dialyseverpleegkundige alle dialyses uit.

Nachtelijke thuishemodialyse met partner

De kwaliteit van leven gaat door ’s nachts dialyseren sterk vooruit. Een speciaal dieet is vaak niet meer nodig. Vaak voelen mensen zich overdag fitter en er is minder medicatie nodig. Veel patiënten dialyseren om de nacht. Een eigen partner assisteert u. Voordat u start, volgt u samen een training bij Dianet. Voor hulp kunt u 24 uur per dag een verpleegkundige bereiken.

Solo thuishemodialyse overdag & ’s nachts

Geheel zelfstandig dialyseren (zonder hulp van verpleegkundige of partner), is ook mogelijk. Deze vorm is geschikt als u ervaren bent en zelfstandig kunt dialyseren. Voordat u in aanmerking komt, doet u eerst ervaring op met thuishemodialyse met assistentie. Voor mensen die solo willen dialyseren, is dit vaak een verpleegkundige. Na drieënhalve maand bespreekt u met uw regiocoördinator of u voldoet aan de criteria.

Welke vorm past bij mij?

Als u gaat kiezen voor een behandelvorm of als u van behandeling wilt veranderen, dan kunt u hierover contact opnemen met uw nefroloog.
Als u thuishemodialyse overweegt kunnen we u ook in contact brengen met een ervaringsdeskundige via het lotgenotencontact van Dianet. De ervaringsdeskundigen zijn patiënten die thuis dialyseren en graag uw vragen beantwoorden en hun ervaringen met u delen.  

Gerelateerd