Wat is hemodialyse?

Wat is hemodialyse?

Bij hemodialyse worden afvalstoffen en vocht uit uw lichaam verwijderd via uw bloed. Dat gebeurt met behulp van een filter (de kunstnier). Deze kunstnier is verbonden aan een dialysemachine.

Bij hemodialyse wordt u meestal drie tot vier keer per week aangesloten op de dialysemachine. Overtollig water en zout worden zo uit uw lichaam gespoeld. Ook raakt u hierbij afvalstoffen kwijt. Een behandeling duurt ongeveer drie tot vier uur. Bekijk onderstaande video van nieren.nl om te zien hoe hemodialyse werkt. 

Vormen van hemodialyse

Centrum of thuis

Hemodialysebehandelingen kunnen plaatsvinden op een dialysecentrum of thuis. Als u op een dialysecentrum wordt behandeld, noemen we dit centrumdialyse. Dialyseert u thuis, dan spreken we over thuishemodialyse.

Overdag of ’s nachts

Hemodialyse kan zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden. Voor welke vorm u kiest, is onder andere afhankelijk van uw persoonlijke wensen en gezondheid.

Shunt of katheter

Voor hemodialyse is een goede toegang tot uw bloedbaan nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: een shunt of een katheter. Deze zorgen ervoor dat er voldoende bloed uit uw lichaam door de kunstnier geleid wordt. De shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader. Een katheter is een kunststof buisje dat in een bloedvat wordt geplaatst.  

Lees hier meer informatie over dialyseren met een shunt of dialyseren met een katheter.

Medische problemen

Er zijn verschillende medische problemen die zich voor kunnen doen bij hemodialyse. Veel van deze problemen zijn te verhelpen of te verlichten.

  • Dialysekater. Doordat de samenstelling van uw bloed in korte tijd verandert, kunt u zich zieker voelen na een behandeling. Vaker en/of langer dialyseren kan dan helpen.
  • Bloedarmoede. Dit betekent dat het beenmerg te weinig rode bloedlichaampjes aanmaakt. Bloedarmoede wordt meestal behandeld met EPO-injecties.   
  • Jeuk. Dit wordt soms minder na de start van de dialyse.
  • Botproblemen
  • Seksuele problemen 
  • Hoge bloeddruk en ophoping van vocht. Een beperkte hoeveelheid overtollig vocht kan tijdens de dialyse verwijderd worden. Soms kunt u ook plastabletten krijgen. Daarnaast hebt u meestal een vochtbeperking. 
  • Infecties. U bent vatbaarder voor infecties. Daarom wordt de behandeling steriel en hygiënisch uitgevoerd. 
  • Problemen met shunt of katheter. De shunt of katheter kan bijvoorbeeld gaan ontsteken.

Sociaal emotionele problemen

Als u dialyseert, verliest u een deel van uw vrijheid. Bij hemodialyse ligt u drie tot vier keer in de week een aantal uren vast aan een dialyseapparaat. Bovendien kunt u zich minder fit of ziek voelen. Dat kan betekenen dat u zaken zoals sporten, werk, studie en sociale contacten anders moet organiseren. Het kan moeilijk zijn om hier een weg in te vinden. U kunt deze zaken dan ook altijd bespreken met uw maatschappelijk werker uit het behandelteam.  

Trefwoorden