Bij hemodialyse worden afvalstoffen en vocht uit uw lichaam verwijderd via uw bloed. Dat gebeurt met behulp van een filter (de kunstnier). Deze kunstnier is verbonden aan een dialysemachine.
Bij hemodialyse wordt u meestal drie tot vier keer per week aangesloten op de dialysemachine. Overtollig water en zout worden zo uit uw lichaam gespoeld. Ook raakt u hierbij afvalstoffen kwijt. Een behandeling duurt ongeveer drie tot vier uur.
Hemodialysebehandelingen kunnen plaatsvinden op een dialysecentrum of thuis. Als u op een dialysecentrum wordt behandeld, noemen we dit centrumdialyse. Dialyseert u thuis, dan spreken we over thuishemodialyse.
Hemodialyse kan zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden. Voor welke vorm u kiest, is onder andere afhankelijk van uw persoonlijke wensen en gezondheid.
Voor hemodialyse is een goede toegang tot uw bloedbaan nodig. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: een shunt of een katheter. Deze zorgen ervoor dat er voldoende bloed uit uw lichaam door de kunstnier geleid wordt. De shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader. Een katheter is een kunststof buisje dat in een bloedvat wordt geplaatst.
Lees hier meer informatie over dialyseren met een shunt of dialyseren met een katheter. Of vraag een van onze papieren brochures aan.
Er zijn verschillende medische problemen die zich voor kunnen doen bij hemodialyse. Veel van deze problemen zijn te verhelpen of te verlichten.
Als u dialyseert, verliest u een deel van uw vrijheid. Bij hemodialyse ligt u drie tot vier keer in de week een aantal uren vast aan een dialyseapparaat. Bovendien kunt u zich minder fit of ziek voelen. Dat kan betekenen dat u zaken zoals sporten, werk, studie en sociale contacten anders moet organiseren. Het kan moeilijk zijn om hier een weg in te vinden. U kunt deze zaken dan ook altijd bespreken met uw maatschappelijk werker uit het behandelteam.