Dialysecafé: in gezellige sfeer ervaringen delen

Dialysecafé: in gezellige sfeer ervaringen delen

In gezellige sfeer bijpraten met andere dialysepatiënten: dat kan tijdens de dialysecafés. Hier ontmoeten patiënten elkaar en delen zij ervaringen, wisselen tips uit en bespreken ze wat ze niet aan dokter of verpleegkundige willen vragen.

“We willen een plek bieden waar patiënten elkaar kunnen ontmoeten,” vertelt Gerard Coumou. Sinds 2017 organiseert hij de dialysecafés met Stephanie Nelson. Beide zijn dialysepatiënt én lid van de cliëntenraad. Zij weten dus als geen ander wat er onder patiënten speelt. “Zeker patiënten die thuis dialyseren, komen niet snel in contact met andere patiënten. Maar ook patiënten die op het centrum dialyseren, willen elkaar weleens in een andere setting ontmoeten. Voor hen zijn de cafés een uitkomst.”

Verschillende onderwerpen

“We werken niet echt met thema's. Patiënten praten graag over allerlei onderwerpen. Vaak komen uit die gesprekken ook onderwerpen waar patiënten meer van willen weten. Dan kijken we hoe we daarop in kunnen spelen. Zo vertelde een patiënt dat hij zulke goede ervaringen heeft met sporten en bewegen. Hij voelt zich daardoor echt beter. Nu gaan we op zoek naar iemand die daar tijdens een café meer over kan vertellen.”

Stamgasten

De cafés zijn een succes. Inmiddels zijn er zelfs een aantal stamgasten. “Sommigen kijken er echt naar uit. Dat vind ik fijn om te horen, zo voegen de cafés echt iets toe.” De verschillende gasten maken de bijeenkomsten afwisselend en levendig. “Na een broodje en wat drinken komen de verhalen. De een praat honderduit, anderen luisteren juist liever. Dat mag allemaal.” Meer patiënten zijn uiteraard altijd welkom. “Sommige patiënten vinden de drempel nog te hoog of vinden het nog wat spannend. Tegen hen wil ik zeggen: kom gerust langs, het is echt de moeite waard!”

Data en tijden 

Nieuwsgierig geworden? Kom dan langs tijdens het eerstvolgende café. In de agenda vindt u de data en tijden. Gerard en Stephanie ontmoeten u daar graag! Wilt u meer weten of hebt u een goed idee voor een dialysecafé? Stuur dan een mail naar dialysecafé@dianet.nl .

Over de dialysecafés

De cafés zijn bedoeld voor patiënten die bij Dianet dialyseren: in het centrum of thuis. Een partner of een familielid is ook van harte welkom. Ieder café duurt ongeveer twee uur. Cafébezoekers kunnen zelf aangeven waar ze het over willen hebben. Een ervaringsdeskundige begeleidt de cafés. Er zijn geen medewerkers van Dianet aanwezig, tenzij zij uitgenodigd worden voor een speciaal thema. Er wordt een lunch geserveerd tijdens het café.