Het zuiverste water

Het zuiverste water

Niet iedereen staat er dagelijks bij stil, maar voor de behandeling van onze ruim 500 patiënten is wekelijks 180.000* liter water nodig. Water dat van uitstekende kwaliteit moet zijn, zowel voor patiënten die thuis dialyseren als patiënten in het centrum. Hoe zorgen we daarvoor?

Anja Kempkes bij ro instalatie

Water dat voor dialyse gebruikt wordt, wordt extra gezuiverd in RO-machines (Reverse Osmose). Michel Lazarom is dialysetechnicus bij Dianet en houdt zich met zijn collega’s van de Technische Dienst dagelijks met waterkwaliteit bezig: “Zowel op het centrum als voor patiënten die thuis dialyseren, houden we de waterkwaliteit scherp in de gaten. Daarbij volgen we de strenge richtlijnen die de Nederlandse Federatie voor Nefrologie stelt aan waterkwaliteit en testfrequentie.”

Testen in het lab

Op alle dialysecentra staat een RO-machine die het water zuivert. Patiënten die thuis dialyseren, hebben een kleine versie hiervan. Michel: “In het centrum nemen we wekelijks watermonsters af op verschillende tappunten. Die monsters laten we testen in het lab op schadelijke stoffen en endotoxinen, restproducten van bacteriën.” Patiënten die thuis hemodialysebehandelingen uitvoeren, nemen vier keer per jaar hun eigen monsters af. “Onze chauffeurs halen de monsters op, waarna ze in hetzelfde lab getest worden. Daarnaast testen we elk kwartaal het dialysaat dat elke machine produceert.”

Secuur werkje

Zelf watermonsters afnemen is een secuur werkje. Pauline Bingley, regiocoördinator thuishemodialyse, merkt dat sommige patiënten het een lastige klus vinden:  “Het gaat wel eens mis,” vertelt Pauline, “Als je een monster niet hygiënisch afneemt of te lang bewaart, kunnen er bacteriën in het water groeien. Daardoor neemt de kwaliteit van het watermonster af.”

Opnieuw meten

Een afwijking in het water wil dus niet altijd zeggen dat er iets mis is met de dialysemachine of de RO. Alle medische apparatuur voldoet aan strenge eisen, waardoor de kans op een afwijking klein is. Als het water niet voldoet, moet de patiënt opnieuw monsters afnemen. Bij twijfel volgt chemische desinfectie van de RO. Soms wordt deze omgewisseld voor een andere. Pauline: “Daar moet een technicus voor langskomen en dat is vervelend voor de patiënt. Het kost tijd om afspraken te maken en je moet ervoor thuis blijven.”  

Waterzuiveringsinstallatie (reverse osmose) in centrum
RO-installatie op dialysecentrum

Kennis opfrissen

Bij afwijkende testen gaat Pauline in gesprek met de patiënt: “Patiënten leren tijdens een training hoe ze monsters af moeten nemen, maar dat is vaak alweer even geleden. Dan is het goed om die kennis op te frissen. Vaak pakken we de spullen erbij en lopen we alle stappen door. Of we nemen de monsters samen af. Zo proberen we het voor patiënten gemakkelijker te maken.”

*Uitgaande van 120 liter water per behandeling en drie dialysebehandelingen per week  voor 500 patiënten.