Nefroloog Aegida Neradová stelt zich voor

Nefroloog Aegida Neradová stelt zich voor

Voor sommige centrumpatiënten in Amsterdam is Aegida Neradová een bekend gezicht. Sinds november 2017 werkt zij bij Dianet als nefroloog. Veel andere patiënten kennen haar echter nog niet. Daarom een kennismaking. “Oprechte aandacht voor iedere patiënt is de basis van waaruit ik werk.”

“Van kleins af aan wilde ik al dokter worden. Ik heb uiteindelijk gekozen voor nefrologie, omdat mensen met een nieraandoening vaak langdurig begeleid worden. Dat spreekt mij aan. Bij veel andere specialismen zie je patiënten maar kort. Doordat ik patiënten langere tijd behandel, is het contact intensiever en probeer ik echt iets voor hen te betekenen.

Zelf doen

Patiënten zijn heel verschillend, dat maakt mijn werk interessant. Wij willen patiënten zoveel mogelijk bij hun behandeling betrekken. De ene patiënt staat daarvoor open, de ander moet daar erg aan wennen. Voor de een is het vanzelfsprekend om zijn spullen klaar te leggen bijvoorbeeld. Elke patiënt heeft daar iets anders in nodig.

Krukje erbij

Oprechte aandacht voor iedere patiënt vind ik belangrijk, het is de basis van waaruit ik werk. Ik neem de tijd om naar iemand te luisteren. Vaak pak ik er een krukje bij en schuif even bij iemand aan. Met deze rust kun je de patiënten beter begeleiden.

Medische zaken en kleinkinderen

Het hoeft niet altijd over dialyse of iemands ziekte te gaan. Met de één praat ik veel over medische zaken, terwijl ik bij een andere patiënt vraag hoe het met de kleinkinderen is. Op die manier bouw ik een band op met patiënten. We leren elkaar op die manier beter kennen en dat komt de behandeling vaak ten goede.

Onderzoek

Naast begeleiden van patiënten, houd ik me bezig met onderzoek. Op dit moment doe ik promotieonderzoek naar vaatverkalking en de rol van fosfaatbinders. Dialysepatiënten hebben een grotere kans op vaatverkalking en hart- en vaatziekten. Het zou fantastisch zijn als toekomstig onderzoek de kans op deze aandoeningen verkleint. Op die manier kunnen we bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor onze patiënten.”

Meer over dit onderwerp