Dianet breidt aantal trainingscentra uit

13-03-2015

In samenwerking met Dianet worden vanaf januari 2015 in de Reinier Haga Groep nierpatiënten opgeleid die zichzelf willen gaan dialyseren. Zij worden opgeleid door vier verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis in Den Haag, die hiervoor door Dianet zijn getraind.

Na de opleiding kunnen patiënten hun dialysebehandeling volledig zelfstandig thuis uitvoeren. Marleen van Kester is verpleegkundige en opleidingscoördinator van het HagaZiekenhuis. “Als verpleegkundige juich ik het toe als patiënten de regie in eigen hand kunnen nemen. Vanuit het perspectief van de patiënt betekent dit het behoud van zelferkenning en een beter ziekte-inzicht. Bij elkaar resulteert dat in een hogere therapietrouwheid.

Vanuit ons vak is het dan mooi dat je hen daarbij kunt helpen. Dat kan alleen als je zelf als zorgprofessional goed toegerust bent. De training van Dianet sluit wat dat betreft zeer goed aan op de wens van patiënt en zorgverlener. Wij vinden de training van Dianet compleet.” 

Eerste patiënt gestart

De eerste patiënt is inmiddels begonnen met de opleiding die gemiddeld acht tot elf weken duurt. De scholing wordt drie keer per week gegeven tijdens de dialyse in het centrum. Volgens Van Kester is de patiënt gemotiveerd en enthousiast. Het is de bedoeling dat er steeds twee patiënten tegelijk in het opleidingstraject zitten.

Ondersteuning door Dianet

Dianet ondersteunt haar trainingscentra onder andere op logistiek gebied. Bijvoorbeeld door de levering van machines en materialen. Ook worden administratieve handelingen ten behoeve van huisaanpassingen voor thuispatiënten en vergoedingsaanvragen bij zorgverzekeraars door Dianet geregeld.

Meer over dit onderwerp: