Introductie lotgenotencontact thuishemodialyse

30-03-2015

Per april 2015 start Dianet met het Lotgenotenproject voor thuishemodialyse-patiënten. Doel is om patiënten die thuishemodialyse overwegen in contact te brengen met een lotgenoot (ervaringsdeskundige) die al thuis dialyseert. Op deze manier kunnen twijfels en zorgen worden weggenomen.

Twijfels wegnemen

Het idee voor het project komt voort uit het produceren van de nieuwe brochure over thuishemodialyse. Uit gesprekken met thuispatiënten bleek dat ze zich regelmatig door relatief ‘kleine’ zorgen lieten tegenhouden om thuis te dialyseren.
Mensen noemen het achteraf jammer dat ze niet eerder aan thuishemodialyse zijn begonnen door de onzekerheden die ze voelden. In de praktijk blijkt dat patiënten zich niet snel tot medisch personeel durven wenden voor (in hun ogen) onbeduidende vragen.

Hoe gaat het contact in zijn werk?

Een (fictief) voorbeeld: Mevrouw de Vries is een centrumpatiënt en wil thuis gaan dialyseren, maar vraagt zich af wat dat betekent voor de aanpassingen in haar huis. Dianet leest haar mail die ze naar ervaringendelen@dianet.nl heeft gestuurd en stuurt die door naar mevrouw Kempkens die al jaren thuis dialyseert en meer kan vertellen over de huisaanpassingen.
De koppeling zal zoveel mogelijk op maat zijn. Dus mensen die ’s nachts willen dialyseren worden gekoppeld aan iemand die dat al doet.

Patiënt positief over lotgenotencontact

Reactie pré-dialyse patiënt Mevrouw Vervoort-Harrewijn (77) is sinds drie jaar pré-dialyse patiënt. Dat is iemand die weet dat hij/zij in de toekomst moet gaan dialyseren, maar dit nog niet actief doet.

Dianet legde haar het concept voor en ze reageerde enthousiast. “Ik zou zeker aan dit project meedoen. Ik wil thuis gaan dialyseren, maar heb nog wel veel vragen. Ook op emotioneel gebied. Ik zou graag willen weten hoe anderen dit ervaren. Dialyse heeft veel impact op je leven. Een dokter of een verpleegkundige ondervindt dit niet aan den lijve. Ook praktische vragen over huisaanpassingen zou ik graag aan een ervaringsdeskundige stellen. Of over de opleiding die je als patiënt gaat volgen voordat je thuis kunt dialyseren. Ik heb veel interesse in zelfmanagement en dit is daar een goed voorbeeld van.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Dianet: communicatie@dianet.nl of telefoonnummer: 030 880 8888.
www.dianet.nl.

Meer over dit onderwerp: 
Gerelateerd