Expositie Drieluik thuishemodialyse

14-07-2015

Drie jaar lang hebben kunstenaars Ellen van der Wal en Joke Visser rondgereisd met een expositie over thuishemodialyse. Ter afsluiting zijn de kunstwerken bij Dianet (locatie Amsterdam) tentoongesteld.

Eind september 2015 wordt de expositie feestelijk afgesloten in bijzijn van de betrokken nierpatiënten en de sponsors, waaronder de Nierstichting, VGZ en Dianet.

Drieluik thuishemodialyse

De expositie genaamd 'Drieluik thuishemodialyse' is een initiatief van Ellen van der Wal (beeldend kunstenaar) en Joke Visser (fotograaf). De werken zijn gebaseerd op de levens en ervaringen van zes nierpatiënten. Op basis van hun verhalen is per patiënt een drieluik gemaakt: een schilderijen, twee foto’s en een interviewtekst. Op een bijzondere wijze wordt zo thuishemodialyse vanuit het perspectief van de nierpatiënt voor het voetlicht gebracht.

Meer aandacht voor thuishemodialyse

De expositie heeft drie jaar rondgereisd: van ziekenhuis tot bedrijf en van zorgverzekeraar tot congres. Eind september 2015 wordt deze periode officieel afgesloten in bijzijn van alle betrokkenen en sponsors. Tot die tijd hangen de kunstwerken bij Dianet op de locatie in Amsterdam (in het AMC).

Ellen en Joke zijn tevreden met wat zij hebben bereikt: 'De expositie heeft geleid tot veel aandacht voor de thuishemodialyse. Dat waarderen ook de zes betrokken patiënten enorm. Er zijn vragen gerezen en de discussie is op gang gebracht. We zijn blij dat het onderwerp ook steeds hoger op de agenda van ziekenhuizen komt te staan. Het is bijzonder dat we daaraan een bijdrage hebben mogen leveren.'

De initiatiefnemers

Ellen is werkzaam als verpleegkundige bij Dianet en maakt van dichtbij de meerwaarde van thuisdialyse voor patiënten mee. 'Het voordeel van thuisdialyse is dat patiënten in hun eigen, vertrouwde omgeving kunnen blijven. Ze hoeven niet te reizen en kunnen de uren van de dialysebehandeling zelf plannen en inrichten zoals ze willen. Deze boodschap wilde ik als beeldend kunstenaar overbrengen met de schilderijen.' Joke Visser is fotograaf en concentreerde zich in de fotoreportages op de menselijke factor in relatie tot de dialyse en op de details die dit illustreren. Samen ontwikkelden zij ‘Drieluik Thuishemodialyse’.

Joke en Ellen kennen elkaar van een kunstopleiding in Arnhem. De wereld van de nierpatiënt was totaal onbekend voor Joke. Dankzij een bescheiden en integere houding werden Ellen en Joke toegelaten in het leven van de  patiënten en ontstonden mooie gesprekken over wat het leven met een nierziekte betekent. En op welke wijze het lukt om kwaliteit van leven te behouden. Daarbij werd duidelijk werd dat de mogelijkheid om thuis te dialyseren daar een belangrijke rol in vervuld.

Meer informatie

Wilt u de expositie komen bekijken? Neem dan contact op met de Servicedesk van Dianet in Amsterdam: 020 888 8700.
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie: 030 880 8888 of mailen via communicatie@dianet.nl.

(Fotografie: Joke Visser)

Meer over dit onderwerp: