Nieuwe dialysemachine Nikkiso DBB-05 voor thuishemodialyse

Nieuwe dialysemachine Nikkiso DBB-05 voor thuishemodialyse

25 maart 2019

De komende jaren gaat Dianet in de thuishemodialyse de dialysemachine Nikkiso DBB-05 vervangen door de DBB-EXA. Dat doen we omdat de huidige machine, de Nikkiso DBB-05, niet meer wordt gemaakt en omdat reserveonderdelen op den duur niet meer leverbaar zijn. We verwachten dat het drie tot vier jaar duurt, voordat we afscheid nemen van de laatste DBB-05.

Op dit moment dialyseert er één patiënt thuis op de nieuwe machine. Een tweede patiënt volgt de training. Nieuwe patiënten starten zoveel mogelijk op de EXA. Patiënten die nu op de DBB-05 dialyseren, maken de aanwezige voorraad DBB-05 op.

Overgang in fases

Het duurt ongeveer drie jaar voordat de laatste patiënt afscheid neemt van de DBB-05 dialysemachine. Niet iedere patiënt merkt dus meteen iets van deze verandering. Voor elke patiënt wordt individueel bekeken wanneer hij overgaat op de nieuwe dialysemachine. Dit is afhankelijk van hoeveel machines er beschikbaar zijn en of er al voldoende verpleegkundigen in de regio getraind zijn om de nieuwe machine te bedienen.

Trainen verpleegkundigen

Alle verpleegkundigen die patiënten thuis assisteren bij de dialyse, krijgen een training, zodat ze met de nieuwe machine leren werken.