Patiënten tevreden over bezigheden tijdens dialyse

03-09-2018

Via Uw mening telt vragen we patiënten regelmatig wat ze van onze zorg vinden. De afgelopen maanden hebben we patiënten op onze dialysecentra gevraagd wat zij graag doen tijdens de dialyse. Slapen, lezen en tv kijken zijn favoriete bezigheden. Wensen liggen vooral op het gebied van televisie en het zenderaanbod.

“Patiënten die dialyseren op een van onze centra brengen hier gemiddeld vrij veel tijd door. We waren benieuwd wat patiënten tijdens de dialysebehandelingen doen. En vooral of ze nog wensen en ideeën hebben op dat gebied,” vertelt kwaliteitsmedewerker Anneke Nauta. Het blijkt dat de meeste graag tv kijken, een dutje doen of wat lezen. “Dat is geen verrassende uitkomst, maar wel prettig om te weten. Zo kunnen we daar rekening mee houden in de zorg.”

Meer tv-zenders

Ook konden patiënten hun wensen en ideeën kwijt rondom activiteiten die ze tijdens de dialyse doen. “Uit de antwoorden blijkt dat veel patiënten al tevreden zijn. Dat is fijn om te horen.” Een deel van de patiënten wil graag meer keuze in tv-zenders. Johan Hartkamp, teamleider in Amsterdam, zocht uit of dat mogelijk was. “Helaas kunnen we het zenderpakket voor patiënten in Amsterdam nog niet uitbreiden. Ons centrum maakt deel uit van het AMC. Zij kiezen er op dit moment niet voor om meer tv-zenders aan te bieden.” Patiënten van de centra in Utrecht hebben dezelfde wens. “Voor hen kijken we of meer zenders kunnen aanbieden in het nieuwe dialysecentrum in het Gezondheidshuis,” vertelt Anneke. “Dat zijn we nu aan het testen.”

Sociaal

Niet iedereen zit te wachten op meer digitaal vermaak: “Een aantal patiënten gaf aan dat ze sociaal contact missen en graag een praatje maken tijdens de dialyse. In Utrecht richten we begin volgend jaar in het nieuwe dialysecentrum in het Gezondheidshuis verschillende zones in, waaronder een zone waarin sociaal contact centraal staat. Daar waren we al mee bezig, dus dit is een extra bevestiging dat daar ook behoefte aan is.”

Kussens vervangen

Naast vragen over een thema, kunnen patiënten altijd algemene opmerkingen en suggesties kwijt. Zo worden naar aanleiding van een vraag van een patiënt in Utrecht bij alle dialyseplaatsen de kussens vervangen. En zijn er afspraken gemaakt om dat periodiek te doen.

Resultaten

Klik op de afbeelding voor een leesbaar overzicht van de resultaten, ervaringen van patiënten met onze zorg en zaken waar we mee aan de slag gaan. 

Uw mening telt

Via Uw mening telt vragen we regelmatig naar uw ervaringen met onze zorg. Deel ook uw ervaring met onze zorg.

Meer over dit onderwerp: 
Gerelateerd