Reactie voorzitter Raad van Bestuur op uitzending Nieuwsuur

29-02-2016

Afgelopen vrijdag was er een opmerkelijke uitzending van Nieuwsuur. Uit onderzoek van het programma blijkt dat ziekenhuizen zeer verschillend scoren op de zorg voor patiënten met ernstig nierfalen.

Nieuwsuur onderzoek ziekenhuizen

De beste behandeling is een vroege niertransplantatie. Het betreft dan transplantatie met een nier van een levende donor. Er zijn ziekenhuizen die het heel goed doen; hun patiënten krijgen in een vroeg stadium een nieuwe nier. Maar er zijn ook ziekenhuizen die slecht scoren. Als een vroege transplantatie niet lukt, is thuisdialyse voor een grote groep patiënten de beste optie. Maar meer dan 80 procent van de mensen dialyseert nu in het ziekenhuis. Thuisdialyse is de afgelopen jaren sterk afgenomen.

Voorzitter Raad van Bestuur, Iet Kooy reageert op de uitzending: “Ik schrik van het aantal slecht scorende ziekenhuizen. Als vroege transplantatie niet lukt, is thuisdialyse zeker de beste optie. Wij zien duidelijk de voordelen hiervan. Bij Dianet dialyseert 50% van onze patiënten thuis. Deze mensen ervaren vaak een hogere kwaliteit van leven en daarom stimuleren wij dit ook actief. Dagelijks hoor ik van thuispatiënten dat ze meer vrijheid ervaren en meer energie hebben.”

Bekijk hier de uitzending