Toine Smits voert vijfduizendste hemodialyse uit

Toine Smits voert vijfduizendste hemodialyse uit

11 februari 2015

Toine Smits (53) uit Uden, patiënt bij Dianet, deed afgelopen weekend zijn vijfduizendste hemodialyse. Smits dialyseert sinds 2000 thuis. Zijn vrouw Ria is zijn dialyse-partner. Smits dialyseert ’s nachts en noemt zijn vijfduizendste dialyse een mijlpaal. “Ik voel mij zo goed nu dat ik niet meer op de wachtlijst voor een nieuwe nier sta.”

Voordelen van 's nachts dialyseren

In het verleden dialyseerde Smits een jaar in een ziekenhuis. Toen voelde hij zich veel minder fit en had veel lichamelijke klachten. Hij was niet in staat om te werken.

Dankzij de nachtelijke thuishemodialyse geniet Smits volop van het leven en wil niet als ‘zielige patiënt’ weggezet worden. “Ik werk drie dagen per week als procestechnoloog in de zuivelindustrie. Ik fiets altijd de 8 kilometer naar mijn werk en ben in training voor de halve marathon.”

Vijfduizendste hemodialyse Toine Smits

Om zijn vrouw te bedanken voor haar jarenlange assistentie gaat Smits met zijn vrouw in mei op vakantie naar Curaçao. Een droom van haar. “Het is duur, maar dik verdiend. Iedere nacht dialyseren we. Dat is niet noodzakelijk, maar hoe vaker ik dialyseer, hoe beter ik mij voel. Voor de grap zeggen we wel eens: als anderen hun tanden poetsen, bouwen wij de dialysemachine op. Natuurlijk hebben we er na een feestje geen zin in, maar als ik kijk hoeveel energie ik ervoor terug krijg, is ons dat waard. Ik ben mijn vrouw dankbaar voor haar inzet.”

Persbericht Dianet, afdeling Communicatie, communicatie@dianet.nl
Fotografie: Marco Hofsté