CT Medewerker (contact)

CT Medewerker (contact)

Afbeelding
Image
Functie
Kinderarts-nefroloog
Extra functies
Werkzaam als hoofd kindernefrologie in het EKZ-AMC in Amsterdam
Buitengewoon lid medische staf Dianet

Kindernefrologie

De kindernefrologie omvat het stellen van de diagnose en het behandelen van alle aangeboren of verworven ziekten van de nieren bij kinderen, van hoge bloeddruk bij kinderen en van het behandelen van kinderen die geen eigen nierfunctie meer hebben door middel van dialyse en transplantatie.

Studie

  • Geneeskunde RU Groningen (afstudeerjaar 1984).

Aandachtsgebied

"Ik houd mij in de kliniek bezig met alle vormen van nierziekten bij kinderen en met betrekking tot onderzoek in het bijzonder met terminale nierinsufficiëntie bij kinderen (dialyse en transplantatie), primaire hyperoxalurie en plasmaferese bij kinderen met familiaire homozygote hypercholesterolemie."

Wetenschappelijke ervaring

"Sinds ruim 15 jaar doe ik onderzoek naar uitkomsten op lichamelijk en psychosociaal gebied van terminale nierziekte bij kinderen, deels in samenwerking met centra uit Nederland, België en Duitsland (RICH Q studie/consortium) en in Europees verband (voorzitter ERA-EDTA/ESPN registry).

Daarnaast doe ik onderzoek naar de oorzaak en behandeling van Primaire Hyperoxalurie, een zeldzame stofwisselingsziekte die tot nierstenen en nierfalen kan leiden. Dit onderzoek vindt plaats in Europees verband (Oxaleurope) en samen met de afdelingen metabole ziekte en laboratorium voor stabiele Isotopen van het AMC.

Ten slotte voeren wij in het AMC als enige centrum in Nederland LDL-aferese uit. Dat is een specifieke manier om LDL-cholesterol uit het bloed te verwijderen bij kinderen, die met een hoog cholesterol gehalte een grotere kans hebben op een zeer vroegtijdig hartinfarct. Wij willen wij door middel van internationale registratie onderzoek doen naar de effectiviteit van deze behandeling."

Publicaties

  • Publicaties van dr. Groothof zijn te vinden via PubMed.