Dialyse op locatie

'Regie in eigen hand', daar streeft Dianet naar. Dat betekent samenwerking tussen patiënt en onze zorgprofessionals, zodat de patiënt de behandeling krijgt die het beste past bij zijn of haar leven.

Dianet ontwikkelt haar behandelvormen voortdurend en luistert daarbij naar de wensen en ideeën van patiënten. De beste ideeën komen van patiënten. Zij zijn tenslotte ervaringsdeskundig. Om aan de wensen van patiënten tegemoet te komen, werken we soms ook samen met andere (zorg)organisaties. We hebben een aantal bijzondere dialysemogelijkheden gerealiseerd door samenwerking.

Dialyse in het verzorgingshuis

Op verzoek van een patiënt zijn twee dialysestations geplaatst in een verzorgingshuis. Het scheelde veel reistijd van en naar het dialysecentrum voor de patiënt. We weten dat dialyseren in de eigen omgeving meer gemak en comfort met zich meebrengt.  De patiënt houdt nu meer tijd en energie over voor de leuke dingen in het leven. Het tweede dialysestation kan ook gebruikt worden voor mensen die in de nabijheid van het verzorgingshuis wonen en dichter bij huis willen dialyseren. 

Zelfstandige thuishemodialyse

Sinds 2015 biedt Dianet ook geheel zelfstandige thuishemodialyse aan. Dat was 's nachts al mogelijk, maar nog niet overdag. Op verzoek van een patiënt die graag thuis overdag zelfstandig wilde dialyseren, is deze vorm van thuishemodialyse (solo thuishemodialyse) opgestart. Daarmee biedt Dianet alle vormen van thuishemodialyse aan.

Dialyse op een cruise

Vanaf augustus 2015 kunnen dialysepatiënten die een cruise willen maken, behandeld worden aan boord van een cruiseschip. In samenwerking met Dianet biedt Carias Zorg op Zee, onderdeel van Dock C CruisePartners, deze reizen aan. De Noorse fjorden, Middellandse Zee en Ijsland zijn de bestemmingen. De reisduur varieert van 8 dagen tot 17 dagen.

Aan boord is een behandelruimte ingericht door Dianet waar maximaal acht patiënten driemaal per week kunnen dialyseren. Dit gebeurt onder begeleiding van dialyseverpleegkundigen van Dianet. Zij werken nauw samen met een nefroloog aan land. Patiënten die de cruise willen maken, hebben toestemming nodig van een nefroloog van Dianet. De cruise is ook te boeken voor gasten die niet dialyseren.

Samenwerking Carias en Dianet

De samenwerking tussen Dianet en Carias is tot stand gekomen op verzoek van dialysepatiënten. Clara Gruben, managing partner bij Dock C: ‘We kregen steeds vaker vragen van gasten of ze ook aan boord konden dialyseren. Daarop zijn we op zoek gegaan naar een partij met kennis van zaken die ons hierbij kon helpen. Zo kwamen we uit bij Dianet.’

Veiligheidseisen

Het realiseren van de dialysefaciliteiten aan boord had wat voeten in de aarde. Gruben: ‘Technisch gezien komt er veel bij kijken. Zo moeten de machines worden aangesloten op een gesloten watersysteem. Ook moet je voorzorgsmaatregelen treffen als de elektriciteit uitvalt. Gelukkig hebben we hier oplossingen voor gevonden en voldoen de ruimtes nu aan alle strikte veiligheidseisen.’

Dialyseren op de camping

Campingboerderij De Boergondiër biedt op de camping in De Krim vakantiedialyse aan. In samenwerking met Dianet heeft de camping dialysefaciliteiten sinds 2007 beschikbaar gemaakt voor hemodialysepatiënten. Vanaf 2016 bestaat ook de mogelijkheid tot nachtelijke hemodialyse. De eigenaar van de camping is ook dialyseverpleegkundige.

Meer informatie

Meer over dit onderwerp: 
Gerelateerd