Dialyse op locatie

Dialyseren kan ook in één van onze dialysehubs: één of meerdere dialysestations in een zorgcentrum of -instelling. En op verzoek van patiënten en in samenwerking met andere partijen bieden we vakantiedialyse aan op een cruiseschip en een camping. 

'Regie in eigen hand', daar streeft Dianet naar. Dat betekent dat we luisteren naar de wensen en ideeën van patiënten, zodat zij de behandeling krijgen die het beste past in hun leven. Zij zijn tenslotte ervaringsdeskundig. Dianet ontwikkelt haar behandelvormen dus voortdurend. De afgelopen tijd hebben we een aantal bijzondere dialysemogelijkheden gerealiseerd door samenwerking.

Dialysehubs: dialyse in verzorgingshuis of zorgcentrum 

Dialyseren in eigen omgeving geeft dialysepatiënten meer gemak en comfort. Maar soms is het niet mogelijk of wenselijk om dialysefaciliteiten bij een patiënt thuis te realiseren. Dan is een dialysehub een oplossing. Een dialysehub bestaat uit één of meerdere dialysestations die in aparte ruimte van een verzorgingshuis of -instelling geplaatst worden.  Dit scheelt bewoners die moeten dialyseren veel reistijd van en naar het dialysecentrum, waardoor ze meer tijd en energie overhouden. De dialyse-units kunnen bovendien gebruikt worden door meerdere bewoners én door patiënten die in de buurt wonen. 

Dialyse op een cruise

Sinds 2015 kunnen dialysepatiënten die een cruise willen maken, behandeld worden aan boord van een cruiseschip. In samenwerking met Dianet biedt Carias Zorg op Zee, onderdeel van Dock C CruisePartners, deze reizen aan. De reizen gaan onder andere naar de Noorse fjorden, Middellandse Zee en IJsland.

Dianet heeft een behandelruimte aan boord ingericht waar maximaal acht patiënten driemaal per week kunnen dialyseren. Dit gebeurt onder begeleiding van onze dialyseverpleegkundigen. Zij werken nauw samen met een nefroloog aan land. Patiënten die de cruise willen maken, hebben toestemming nodig van een nefroloog van Dianet. De cruise is ook te boeken voor gasten die niet dialyseren.

Samenwerking Carias en Dianet

De samenwerking tussen Dianet en Carias is tot stand gekomen op verzoek van dialysepatiënten. Clara Gruben, managing partner bij Dock C: ‘We kregen steeds vaker vragen van gasten of ze ook aan boord konden dialyseren. Daarop zijn we op zoek gegaan naar een partij met kennis van zaken die ons hierbij kon helpen. Zo kwamen we uit bij Dianet.’

Veiligheid

De dialysefaciliteiten aan boord voldoen aan alle strenge veiligheidseisen. Gruben: ‘Technisch gezien komt er veel bij kijken. Zo moeten de machines worden aangesloten op een gesloten watersysteem. Ook moet je voorzorgsmaatregelen treffen als de elektriciteit uitvalt. Gelukkig hebben we hier oplossingen voor gevonden en voldoen de ruimtes aan alle strikte veiligheidseisen.’

Dialyseren op de camping

Campingboerderij De Boergondiër biedt op de camping in De Krim vakantiedialyse aan. In samenwerking met Dianet heeft de camping dialysefaciliteiten beschikbaar voor hemodialysepatiënten die overdag of 's nachts willen dialyseren. De eigenaar van de camping is ook dialyseverpleegkundige.

Meer informatie

Meer over dit onderwerp: 
Gerelateerd