Wat te doen bij hoge temperaturen

Wat te doen bij hoge temperaturen

In een periode van grote hitte (verschillende dagen boven de 27 graden)  is het belangrijk om alert zijn op uitdroging en oververhitting. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Door uitdroging kunnen ook kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

 • Overleg over drinken  

In overleg met uw nefroloog of dialyseverpleegkundige kunt u wat meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kunt u bij deze hoge temperaturen wat meer vocht tot u nemen. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag. Een waterijsje behoort ook tot de mogelijkheden. In overleg met uw nefroloog kunt u bij de dialyse ook wat minder vocht onttrekken dan normaal.

 • Pas op met inspanning  

Wees voorzichtig met sporten, beperk lichamelijke inspanning in de middag.

 • Pas op voor verbranden

Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Smeer de aan zon blootstaande huid in met zonnebrandcrème.

Specifiek voor onze patiënten

 • Auto met airconditioning

Als u met eigen vervoer komt, gebruik dan bij voorkeur een auto met airconditioning.

 • Begeleiding/parasol

Laat u na uw dialysebehandeling begeleiden naar uw auto of taxi door een medewerker van Dianet. Het gebruik van een paraplu/parasol ter bescherming tegen de zon is aan te raden.

 • Waterijsjes

Als de buitentemperatuur 30 ºC  of hoger is, zijn er voor de patiënten waterijsjes beschikbaar op de dialyseafdeling. Deze zullen verstrekt worden bij de drankronde en mogen als extra gezien worden.

 • Frisse lucht

Zorg thuis voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zet in huis alleen noodzakelijke verlichting en apparaten aan en zet deze na gebruik direct weer uit om extra warmte te voorkomen.

Extra aandachtspunten voor thuisdialyse en peritoneaal dialyse patiënten

 • Houd de temperatuur van de dialysekamer in de gaten. Houd de zon buiten en doe raambekleding/zonwering dicht. Als u in de nacht dialyseert, geldt dit ook voor uw slaapkamer.
 •  Zorg voor extra frisse lucht in de dialysekamer door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
 • De dialyseapparaten zijn goed geïsoleerd. Oververhitting van het apparaat is uitgesloten.
 •  Als het landelijk hitteplan oproept tot vermindering van watergebruik kan een dip in de waterdruk ontstaan en de RO problemen geven. Als dit gebeurt, overleg dan met de arts (het kan nodig zijn de dialyse te stoppen en te verplaatsen naar een ander tijdstip als de waterdruk hersteld is).
 •  Als u peritoneaal dialyse (PD) als behandelmethode gebruikt, overleg dan met uw PD- verpleegkundige over de wisselingen.