In een periode van grote hitte (verschillende dagen boven de 27 graden) is het belangrijk om alert zijn op uitdroging en oververhitting. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Door uitdroging kunnen ook kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.
In overleg met uw nefroloog of dialyseverpleegkundige kunt u wat meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kunt u bij deze hoge temperaturen wat meer vocht tot u nemen. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag. Een waterijsje behoort ook tot de mogelijkheden. In overleg met uw nefroloog kunt u bij de dialyse ook wat minder vocht onttrekken dan normaal.
Wees voorzichtig met sporten, beperk lichamelijke inspanning in de middag.
Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Smeer de aan zon blootstaande huid in met zonnebrandcrème.
Als u met eigen vervoer komt, gebruik dan bij voorkeur een auto met airconditioning.
Laat u na uw dialysebehandeling begeleiden naar uw auto of taxi door een medewerker van Dianet. Het gebruik van een paraplu/parasol ter bescherming tegen de zon is aan te raden.
Als de buitentemperatuur 30 ºC of hoger is, zijn er voor de patiënten waterijsjes beschikbaar op de dialyseafdeling. Deze zullen verstrekt worden bij de drankronde en mogen als extra gezien worden.
Zorg thuis voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
Zet in huis alleen noodzakelijke verlichting en apparaten aan en zet deze na gebruik direct weer uit om extra warmte te voorkomen.