Dr. L. (Liffert) Vogt

Portret Liffert Vogt
Internist-nefroloog
Werkzaam in het AmsterdamUMC en bij Dianet in Amsterdam
Lid medische staf Onderafdeling Nierziekten, AmsterdamUMC, en Dianet

Studie

Geneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen, Groningen (afstudeerjaar 2000)

Aandachtsgebied

"Ik behandel chronische hemodialysepatiënten en richt mij daarnaast op aferese. Dit is een bijzondere behandeling waarbij schadelijke bestanddelen in het bloed van een patiënt vervangen of verwijderd worden. Aferese wordt niet alleen bij nierpatiënten toegepast, maar bijvoorbeeld ook bij patiënten met een aangeboren cholesterolafwijking of een autoimmuunziekte van het zenuwstelsel.  Ook begeleid ik niertransplantatiepatiënten en patiënten met chronische nierziektes die nog geen nierfunctievervangende behandeling nodig hebben. Binnen het vakgebied nierziekten richt ik mij in het bijzonder op patiënten met een moeilijk behandelbare bloeddruk en patiënten met een gestoorde water- en zouthuishouding."

Wetenschappelijke ervaring

Proefschrift: “Strategies to optimize renoprotective therapy in proteinuric renal patients” (2008)

"Ik ben onderzoeksleider binnen het AmsterdamUMC en Dianet, waarbij ik de schadelijke effecten van hoge zoutconsumptie op de bloeddruk en nierfunctie onderzoek. Hierbij speur ik samen met een team van jonge onderzoekers naar nieuwe verklaringen voor de vraag waarom te veel keukenzout eten slecht voor nierpatiënten is.

Daarnaast doe ik ook onderzoek naar de effecten van kalium. Het is eigenlijk heel gek dat we normaal gesproken adviseren om veel kaliumrijke producten te consumeren, maar dat dialysepatiënten een uitzonderingsgroep vormen."

Publicaties

De publicaties van dr. L. Vogt kunt u bekijken op Publons (https://publons.com/researcher/1976345/liffert-vogt/)